9:23 PM
Міжнародний день «дітей сонця»: про усміхнених і особливих

21 березня увесь світ відзначає день «дітей сонця» – Міжнародний день людини з синдромом Дауна. Чому саме 21 березня? Тому що день і місяць символічно відображають природу виникнення патології. Березень обраний тому, що синдром Дауна являє собою трисомію (березень – третій місяць року) за 21 хромосомою (тому і 21 березня). Синдром Дауна – це генетична аномалія, якій притаманна додаткова хромосома 21. Люди з синдромом Дауна мають 47 хромосом у каріотипі замість звичних 46. 

Синдром відомий ще з 1866 року й названий за ім’ям англійського лікаря, який його відкрив і описав, але причини виникнення патології були відкриті вченими-генетиками лише у ХХ столітті. Синдром Дауна розповсюджений в усіх регіонах світу і часто призводить до змін моторики, фізичних характеристик і здоров’я людини.

Попри те, що діти з синдромом Дауна розвиваються дещо повільніше, ніж звичайні, пізніше починають ходити і розмовляти – вони здатні до навчання, багато з них може освоїти професію, досягти оптимальної якості життя і опікуватися собою без зайвої допомоги. Людина з синдромом Дауна може здобути вищу освіту, влаштуватися на роботу, мати сім’ю.

 

Переглядів: 379 | Додав: nikolaesky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
avatar
0
1 anastaziagulaya • 2:26 PM, 2019 Бер 22
В цей день, 21 березня, люди надягають яскраві, непарні шкарпетки, як символ додаткової хромосоми.Тим самим виражають толерантність і підтримку людям з синдромом Дауна.
avatar