10:04 PM
Він був сином мужика — і став володарем в царстві Духа. Він був кріпаком — і став ве­летнем у царстві людської культури (Іван Франко).

Поезію Тараса Шевченка перекладено більш ніж ста мовами світу. Один із 300 кратерів Меркурія отримав ім’я Тараса Григоровича. Діаметр кратера Т. Г. Шевченко – 137 кілометрів. 1384 пам’ятники Кобзареві встановлено на території від Бразилії до Китаю. Більшість — 1256, розташовані на території України, майже півтори сотні розмістились у 35 країнах. Нині в Україні 164 населені пункти названі на честь Тараса Шевченка.

Український майстер Микола Сядристий створив найменшу у світі книжку "Кобзар", розміром трохи більше половини квадратного міліметра. Це майже у 19 разів менше від найменшої японської книги. Сторінки настільки тонкі, що перегортати їх можна лише кінчиком загостреного волоска. Зшито книгу павутинкою, а обкладинка зроблена з пелюстки безсмертника.

Надзвичайно талановитий український поет і художник, прозаїк і етнограф, вільно працювавший як українською, так і російською мовами, Тарас Григорович Шевченко, народився 9-го березня (за старим стилем 25-го лютого) 1814-го року в сім’ї кріпосного селянина, який мешкав у селі Моринці, Київської губернії, що нині є Черкаською областю. Не важко здогадатися, що за народженням він був таким же рабом, як і його батьки, які незабаром покинули його, залишивши цей світ на суд Божий.

Чи міг тоді хто передбачити, що ім’ям цього хлопчиська колись стануть називати деякі кораблі, друкувати його зображення на державних грошових купюрах, поштових марках, ставити йому розкішні пам’ятники і численні меморіальні таблички, випускати на його честь ювілейні монети і засновувати всілякі премії? Але так вже влаштований цей грішний світ ...

Про його біографію написано немало і ми не будемо повторюватися про це. Зауважимо лише, що за своє коротке життя, а прожив він чимало, 47 років і один день, Шевченко сповна наситився стражданнями, серед яких були і результати власних помилок, але він не міг не жадати того, до чого прагнемо всі ми - життя і свобода, самореалізація і благополуччя, мир і повага, прості людські цінності. Його творчість це його душа, в ньому він був чесний і добрий, ярий і нескінченно багатий. З Днем народження Тараса Григоровича Шевченка!

Переглядів: 972 | Додав: nikolaesky | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 6
avatar
0
1 karasevih14022005 • 7:20 PM, 2019 Бер 12
Шевченко  для мене поет, письменник, визначний художник, поборник за права кріпаків, знедолених. А ще це людина, доля якої була непростою, насиченою на події, враження. Треба згадати, що Шевченкові десь пощастило, коли він потрапив до Петербургу: він мав змогу навчатися, а згодом був викуплений з кріпацтва. Твори Шевченка фундаментальні, самобутні, були критикою на тодішнє суспільство. Так висловлюватися, як робив це Тарас Григорович було небезпечно, і він це усвідомлював, але мовчати не міг. Нам пощастило жити в часи гласності.
avatar
-1
2 malinkastryzhak • 8:06 PM, 2019 Бер 12
Читаючи Шевченка, я відчуваю гордість за те,що саме Україна дала світові таку геніальну особистість. Кожен рядок його віршів діє ніби чари, перевертаючи все всередині, і пронизує все тіло. Він розбудив національну свідомість українців, яка спала останнє століття. Для мене Тарас Шерченко - це борець, пророк. Всі слова, написані більше ніж 100 років тому сприймаються так, ніби це сьогодення. Іноді мені здається, що він все бачить, все знає, що відбувається в нашій країні, і таким чином звучать його пророчі слова: "...і на оновленій землі врага не буде супостата...".
avatar
0
3 mandrykav • 10:26 PM, 2019 Бер 12
Творчість Т. Г. Шевченка внесла неоціненний вклад у духовну скарбницю людства, великий поет, геній українського народу, патріот. У віршах великого Кобзаря, видно любов до рідної землі, до Батьківщини. Переживання за людей, за їхню долю він розкривав у своїх творах. Свої поетичні твори він спрямовував на національну ідею визволення та свободу українського народу.Особливу увагу хочу звернути на актуальність Шевченкових слів:"Учітесь, читайте, і чужому научайтесь, і свого не цурайтесь"-я вважаю, що ми повинні пам'ятати хто ми, де наша Батьківщина-ми не повинні загубитися серед інших народів, серед чужих традицій. Адже творити долю української мови, українського народу потрібно нам, тому шануймо, борімося за наш народ, за нашу мову, як заповідав Великий Кобзар.
avatar
0
4 marinaboguckaja2 • 10:18 AM, 2019 Бер 13
На мою думку Т.Г.Шевченко вніс вагомий внесок у розвиток української літератури і мистецтва. Щороку в ЗДО ми святкуємо Шевченківські Дні, прививаючи дошкільнятам любов до рідної мови, мистецтва та розуміння їх краси і необхідності в нашому житті. Найбільше мені подобається, коли дітки в старшій групі з чуттєвою інтонацією розповідають вірші Великого Кобзаря і отримують від цього задоволення, іноді хочеться й сплакнуть.
На сьогоднішній день популяризація поета зростає. Щороку влітку на його батьківщині, в с.Моринці, проводиться фестиваль "Ше.Fest", який відвідує все більше молоді, як один із заходів, що об'єднує український народ навколо нашого духовного батька.
avatar
0
5 Ірина Пелипенко • 10:53 AM, 2019 Бер 13
Я дуже рада , що можу додати свій голос до тих, що вшановують великого українського поета Тараса Шевченка. Ми вшановуємо його за великий вклад у культуру не тільки України, яку він дуже любив і так барвисто описував, а й культуру світу. Його творчість є благородною частиною нашої історії.Т.Г. Шевченко буде жити в наших серцях, в наших думках. Пам'ятаєте як він писав:-Не смійтеся, чужі люде!
Церков-домовина
Розвалиться… і з-під неї
Встане Україна .
І розвіє тьму неволі,
Світ правди засвітить,
І помоляться на волі
Невольничі діти!..Ці слова написані так давно, а які ж вони пророчі... Навіть страшно подумати.... Вірші Тараса Шевченка – це національне надбання. Вони, як і сам Тарас Григорович, немов той вічний вогонь, що ніколи не згасне у серцях людей.
avatar
0
6 olechkak777 • 1:48 PM, 2019 Бер 13
В історії кожного народу, серед її великих творців, є поети, імена яких оповиті невмирущою любов’ю і славою. Таким поетом українського народу є Тарас Григорович Шевченко, чия безсмертна спадщина – одна з найбільших вершин людського генія. Шевченко – велетень духу, митець могутньої творчої сили, непримиренний борець за справедливість, за національне і духовне відродження України. Щевченко батько української поезії, національний символ України!
avatar