11:06 AM
Desk Games: Інноваційний підхід до навчання

Ольга Желтвай, педагог з Одеси, вважає, що реформувати систему дошкільної освіти кожен викладач може самостійно, а заодно підвищити інтерес дітей до науки і знизити рівень стресу в процесі навчання. І при цьому не «винаходити велосипед».

Почніть реформи з себе
Нинішні діти дуже не схожі на тих дітей, якими були ми з вами. Світ стрімко змінюється і вони разом з ним. Сучасна система освіти також давно потребує реформ і змін і не тільки в школах, але і в дитячих садах. Існує безліч відмінних методик роботи з дітьми, перевірених часом, проте жодна, навіть найкраща методика, не працюватиме «ідеально» для абсолютної більшості дітей. Ми всі унікальні, всі неповторні і до кожного з нас потрібно особистий підхід. А значить, чим більше різнобічним буде педагог, тим простіше йому буде знайти контакт з дитиною.

Міняти потрібно не дітей, міняти потрібно себе, наздоганяючи їх світ і їх інтереси. Настільні ігри - це всього лише один із способів донести потрібну нам інформацію до дитини. У своїй роботі я використовую не тільки «настолки», але часто вони стають моїми першими помічниками. Для мене важливо, щоб дитина мене зрозумів, і важливо, щоб процес навчання не сприймався негативно. Я пробую різні підходи і вибираю той, який найбільш підходить конкретній дитині.

Чому я вибираю «настолки»?
Інтернет - потужне джерело інформації. Це даність сучасного світу, яку не можна заперечувати. Звичайно, безконтрольне користування планшетом завдає непоправної шкоди здоров'ю дитини, її несформованою психіці. Але головне завдання дорослих не забороняти дітям неминуче, а навчити ним користуватися грамотно. Не варто порівнювати настільні ігри та «развивашки» на телефоні, це різні речі і виключати одне заради іншого неправильно. Вони непогано можуть співіснувати один з одним. Навчання через інтернет - емоційно односторонній процес. У настільних іграх дитина вчиться контактувати з навколишнім світом, бачить модель поведінки дорослого в різних ситуаціях. З точки зору соціалізації, настільні ігри набагато більш ефективні, хоч ніколи і не зможуть зрівнятися з барвистості з додатками.

Дуже багато батьків стикаються з тим, що в підлітковому віці стають «не потрібні» своїм дітям. Вони пропадають на вулиці, не спілкуються з батьками, нічим не цікавляться. Найчастіше це пов'язано з тим, що в сім'ї не була вчасно щеплена культура спільного дозвілля. Дитині просто нема про що поговорити з батьками, тому що це ніколи не робилося. Дитину відводять на гуртки, де весело і цікаво з чужою тіткою, дитину залишають в ігрових кімнатах, де весело і цікаво з іншими дітьми, але самих батьків в емоційному житті дитини немає. Немає спільних спогадів про проведений разом час. Так чому ж ми дивуємося і чого чекаємо від дитини в 15-16 років? Він не звик, що ви можете бути йому цікаві, він йде туди, де його інтерес задовольнявся - вулиця, комп'ютер. Хочете бути цікавими підліткам - будьте цікавими дошкільнятам, введіть звичку проводити час разом. Настільні ігри - прекрасний спосіб можна цьому зарадити.

Навчання без стресу
Перш за все тим, що це цікаво. Навчання не повинна приносити стрес дитині. Наші дорослі амбіції і бажання бачити дитину неодмінно першим скрізь і в усьому часто вбивають в дітях допитливість і бажання вчитися в принципі. Спільна гра дорослого і дитини допомагає дітям в невимушеній обстановці отримати знання, які ніяк не хочуть запам'ятовуватися, сидячи за партою. У той же час, граючи з дітьми, дорослі починають краще розуміти труднощі своєї дитини і можуть вчасно прийти на допомогу, якщо це потрібно.

На даний момент існує величезна кількість цікавих і корисних настільних ігор, спрямованих на різні сфери освіти. Це відмінні помічники для психологів, логопедів, викладачів іноземних мов. Безліч настільних ігор допоможе дітям вивчити такі шкільні предмети, як географія, історія, біологія, алгебра і геометрія. І все це відбувається само собою, без примусу і зубріння.

Критерії вибору якісних «настолок»
Перш за все я намагаюся зрозуміти, чи цікава ця гра для мене особисто, або вона буде цікава дитині. Ми часто плутаємо ці речі. Обов'язково потрібно продумати варіанти гри з дитиною. Якщо в голову не приходить нічого, крім правил з коробки, то з великою часткою ймовірності ця гра «не заходить». Використовуючи свій досвід і знання правил багатьох ігор, а відповідно і підходів, мені не складає труднощів миттєво придумати нові правила для будь-якої гри, адаптувавши їх під вік і рівень розвитку дітей. Загалом, немає «ідеальної» гри для кожного віку. Є різноманітність підходів, знаючи які, можна успішно використовувати настільні ігри під час навчання.
Я вмію не тільки слухати, а й чути дітей. Дуже часто вони самі підказують що саме їм потрібно. Мені залишається тільки додати методичну складову і відповідно оформити.

Велика частина авторських ігор з'являється в разі потреби. Кожна дитина - цілий всесвіт зі своїми особливостями і пристрастями. Тому кожен сприймає матеріал по-своєму. Можна сказати, що всі мої ігри з'являються під конкретну дитину. Якщо я бачу, що діти не сприймають матеріал, то обов'язково аналізую помилки і шукаю причину. В результаті з'являється тестовий зразок гри, який допрацьовується на уроках. У дітей підвищується інтерес до навчання, а у мене накопичується безцінний досвід, який я використовую в подальшому при створенні нових ігор.

Іноді від ідеї до реалізації проходить кілька місяців. А іноді «потрібно на вчора», тому гра народжується темної-темної ночі поки всі сплять. У хід йдуть найрізноманітніші матеріали - папір, дерево, пластик, тканини, фурнітура. Бувають і зовсім несподівані знахідки серед предметів для кухні або в будівельних відділах. На все, що я дивлюся, я дивлюся під призмою «а чи можна це якось використовувати для гри?». Досить багато часу зайняло освоєння комп'ютерних програм, необхідних для створення ігор, а також різних технік рукоділля.

Як працює мій Клуб настільних ігор?
В клубі немає членських внесків, це некомерційний проект. Клуб це те, чим я живу крім роботи і те, що дає мені натхнення і стимул працювати краще. Основними його завданнями є популяризація настільних ігор в Україні, реформування системи освіти (насамперед дошкільного) і прилучення батьків до спільного дозвілля з дітьми.

Молодіжні організації при бібліотеках - не рідкість, та й в настільні ігри з малюками грають у багатьох школах раннього розвитку. Однак не існує жодного безкоштовного клубу, який би працював з дітьми такого маленького віку. Тому хотілося б вийти на більш масштабний рівень і проводити регулярні ігротеки міського масштабу. Крім фінансової підтримки з боку, для цього необхідно навчити волонтерів правильно грати з дітьми. Можливо, в майбутньому вийде організувати щось на зразок курсів для педагогів-новаторів і креативних батьків, на яких я зможу поділитися своїм досвідом і знанням.

Я розраховую на співпрацю з видавництвами (як мінімум українськими). На даний момент всі ігри купуються за рахунок моїх особистих коштів. Надання тестових зразків «настолок» для ігротек на безкоштовній основі могло б допомогти популяризувати їх. Настільні ігри - специфічний продукт. Вони не рекламуються засобами масової інформації та єдиний спосіб донесення інформації про них до кінцевого користувача це подібні клуби. Також розраховую на підтримку міської влади. Дуже потрібно приміщення для регулярного проведення ігротек. На жаль, в бібліотеці дуже незручний час, тому багато ігротеки доводиться проводити вдома, а значить обмежувати кількість бажаючих.

Спонсорська допомога клубу теж би не завадила. На даному етапі клуб існує тільки на моєму ентузіазмі і бажанні змінювати світ навколо себе на краще. Наскільки довго їх вистачить передбачити не можу.

Плани на майбутнє
Для того, щоб щось реально змінити, потрібен комплексний підхід. Це робота і з дітьми, і з батьками, і з педагогами. План завоювання світу у мене дуже грандіозний, наскільки він здійснимо покаже час. У будь-якому випадку, я вважаю за краще робити все від мене залежне, а не боятися нездійсненності власних задумів. Навіть якщо більшість з них так і залишиться мріями.

В ідеалі - створити масштабну всеукраїнську організацію, яка буде займатися просуванням новаторських ідей в дитячому розвитку і освіті. Надихнути педагогів в інших містах на створення подібних клубів. Влаштувати дитячий тест-драйв настільних ігор, де діти будуть висловлювати своє чесне думку про ігри. Впровадити «настолки» в шкільну програму. Прищепити культуру спільного дозвілля в сім'ях. Планів багато.

Переглядів: 396 | Додав: oksana-shpundra | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar