За ініціативи кафедри дошкільної освіти, відбувся Міжнародний семінар-тренінг «Виховання характеру особистості дитини». Викладачі та студенти долучились до активного обговорення проблем виховання дитини в сім’ї, закладах дошкільної освіти, школі та суспільства в цілому.

Тренер - представник міжнародної організації з Америки, координатор міжнародних проектів - Чарльз Ландред.

По закінченню семінару всі учасники отримали у подарунок книгу Лінди Ландрет «Правильне виховання характеру дітей», посібник для дітей Ф. Армор та І. Сіданіч «Уроки виховання характеру», Біблію та сертифікати міжнародного зразка про проходження 10-годинного семінару-тренінгу « ... Читати далі »

Переглядів: 204 | Додав: oksana-shpundra | Дата: 2020 Тра 04 | Коментарі (0)

З метою впровадження провідних ідей Концепції Нової української школи та щодо проголошення збереження цінностей дитинства, необхідності гуманізації навчання, особистісного підходу, розвитку здібностей кожної дитини, створення навчально-предметного середовища, що в сукупності забезпечують психологічний комфорт і сприяють вияву творчості дітей, студентами 1 курсу ОС магістр та викладачами кафедри дошкільної освіти було відвідано уроки у 1 класі Першої міської гімназії м.Черкаси.
Учасники мали можливість ознайомитись з Науково-педагогічним проектом «Інтелект України». Студенти були долучені до проведення уроку з математики та спробували себе в ролі вчителя.

 

Лінк на інформаційне повідо ... Читати далі »

Переглядів: 172 | Додав: oksana-shpundra | Дата: 2020 Тра 04 | Коментарі (0)

В Навчально-науковому інституті педагогічної освіти, соціальної роботи та мистецтва відбулося засідання круглого столу на якому розглядалося актуальне питання, про яке всі знаю та мало хто наважується говорити - домашнє насильство. Відтак, для розгляду теми «Подолання домашнього насильства - сила у взаємодії» буди запрошені представники соціальних служб, громадських та благодійних організацій, представники поліції, психолог, юрист, викладачі кафедри соціальної роботи.

Дуже дякуємо за організацію круглого столу кафедрам початкової освіти та соціальної роботи, а особливо Байдюк Наталії Василівні та Коломієць Олені Германівні. Завдяки Вам та запрошеним гостям викладачі та студенти ще раз ознайомились зі своїми правами та обов`язка ... Читати далі »

Переглядів: 174 | Додав: oksana-shpundra | Дата: 2020 Тра 04 | Коментарі (0)

11 січня 2019 року в Черкаському національному університеті ім. Б. Хмельницького відбулося засідання Регіонального круглого столу з елементами дискусії "Інноваційні форми навчання дітей 6/7 року життя у контексті сучасних освітніх змін". В обговоренні теми взяли участь викладачі та студенти кафедри дошкільної освіти, випускники денної та заочної форм навчання, завідувачі, вихователі та методисти закладів дошкільної освіти в Черкаській області, дирекція інституту на чолі з Тимофієм Михайловичем Десятовим.
З вступним словом виступила Інна Олександрівна Ніколаєску, яка розкрила зміст поняття "інновації" та представила учасникам засідання особливості дошкільної освіти в різних країнах, зокрема: Великобританії, Ізраїлі, Франції, Данії, США, Японії.
... Читати далі »

Переглядів: 152 | Додав: oksana-shpundra | Дата: 2020 Тра 04 | Коментарі (0)

6 березня відбулося установче засідання ради з якості Навчально-наукового інституту педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва. Оригінальність заходу в тому, що були залучені стейкхолдери установ освіти.

Зокрема, проблеми дошкільної освіти в конструктивному діалогу обговорювали завідувачі закладів дошкільної освіти Борисова Ірина Володимирівна, Тябут Любов Григорівна,
Перцева Олена Володимирівна, Кожемяка Світлана Миколаївна та викладачі кафедри дошкільної освіти.
Результатом такого спілкування стала єдина мета - підготовка конкурентноспроможного фахівця галузі дошкільної освіти.

 

 

... Читати далі »

Переглядів: 229 | Додав: oksana-shpundra | Дата: 2020 Тра 04 | Коментарі (0)

11-13 березня в ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва Черкаського національного університету ім.Б.Хмельницького кафедрою дошкільної освіти вже вдруге був організований семінар-тренінг “Виховання характеру у дітей. Конфліктологія”. Цього разу працювали тренери з Техасу - Бред і Тенья Белл.

Ці дні промайнули у атмосфері любові і поваги, чого не вистачає у нашому житті зараз. Слухачі семінару-тренінгу отримали низку корисних порад щодо формування у дітей загальнолюдських цінностей, формування характеру дитини, пошуку шляхів уникнення та вирішення конфліктних ситуацій. Окрім цього всі бажаючі мали змогу поставити запитання спікерам стосовно освітньої системи, соціальної підтримки дітей-сиріт, організації освітнього ... Читати далі »

Переглядів: 159 | Додав: oksana-shpundra | Дата: 2020 Тра 04 | Коментарі (0)

Педагогікою Монтессорі захоплюються і розчаровуються в ній, її використовують і відкидають, упроваджують цілісну систему або окремі елементи. Головне – вона не залишає байдужим того, хто ознайомився з її ідеями.

6 квітня 2019 р. студенти магістратури спеціальності Дошкільна освіта відвідали Центр розвитку дитини «Montessori Family”.

Вихователі закладу дошкільної освіти ознайомили студентів з основними принципами, методами і напрямами організації освітнього процесу в контексті технології саморозвитку (за М. Монтессорі); розповіли особливості організації розвивального середовище; продемонстрували дидактичний матеріал та навчали майбутніх магістрів застосовувати елементи технології саморо ... Читати далі »

Переглядів: 177 | Додав: oksana-shpundra | Дата: 2020 Тра 04 | Коментарі (0)

В рамках Міжнародної науково-практичної конференції «Розвиток професіоналізму сучасного педагога в постнекласичній парадигмі» кафедра дошкільної освіти провела педагогічні паралелі для студентів та викладачів.

Одна з тем, яка розглядалася: «Техніки критичного мислення для становлення особистості» (спікер Н. М. Степанова). Студента та викладачі з’ясували особливості формування критичного мислення у дітей, розглянули поняття біоніки та практично виконували завдання з поєднання об`єктів природи та об`єктів створених в результаті людської діяльності, розглянули одну з моделей критичного мислення «RThs”.

Розглядаючи тему «Розвиток розмовного мовлення шляхом вик ... Читати далі »

Переглядів: 160 | Додав: oksana-shpundra | Дата: 2020 Тра 04 | Коментарі (0)

Викладачі кафедри дошкільної освіти, студенти та гості мали можливість взяти участь в майстер-класі «Сучасні діти - сучасні педагоги» (спікер психолог І. В. Щур).

Учасники майстер-класу вдосконалили педагогічну майстерність у роботі з дітьми нового покоління (покоління дітей Z), розглядали методи та способи керування емоційним станом дітей засобами ігрової діяльності та на власному прикладі навчалися створювати та використовувати атрибути освітньої діяльності.

Особливу увагу було зосереджено вивченню особливостей дітей нового покоління, їх унікальності та розгляду основних проблем з якими доводиться стикатися сучасному педагогу та батькам у роботі з дітьми. В ході бесіди визначили, що сучасн ... Читати далі »

Переглядів: 180 | Додав: oksana-shpundra | Дата: 2020 Тра 04 | Коментарі (0)

11 квітня пройшов цікавий та змістовний майстер-клас «Дидактико-методичний супровід компетентнісно орієнтованого навчання математики молодших школярів» від Наталі Листопад, наукового співробітника відділу початкової освіти Інституту педагогіки НАПН України, проведений у межах VIII Міжнародноі науково-методичної конференції «Проблеми математичної освіти».
Розкриття теми «Навчально-методичне забезпечення компетентнісно орієнтованого навчання математики» авторка здійснила через презентацію підручника з математики для учнів 2 класу. Структура побудови сторінок підручника дає можливість учителю не давати знання в готовому вигляді, а організувати сумісну діяльність учнів над вивченням нового, що сприяє розвитку соціальноі компетентності, а ... Читати далі »

Переглядів: 432 | Додав: oksana-shpundra | Дата: 2020 Тра 04 | Коментарі (0)

Відбулося засідання секції «Дошкільна та початкова освіта» у рамках XXI Всеукраїнської наукової конференції молодих учених « Актуальні проблеми природничих і гуманітарних наук у дослідженнях молодих учених» РОДЗИНКА 2019.

Учасники конференції обговорили наступної питання: молода сім’я в Україні: її стан та проблеми; мультимедійні технології в дошкільній освіті; вплив розвивальних ігор В.Воскобовича на навчально-пізнавальну діяльність дітей дошкільного віку на заняттях з математики; особливості організації інклюзивного навчання дітей з особливостями психофізичного розвитку.
По закінченню засідання всі учасники отримали грамоти.
Дякуємо всім за активну участь та бажаємо подальших наукових досягнень.

... Читати далі »
Переглядів: 162 | Додав: oksana-shpundra | Дата: 2020 Тра 04 | Коментарі (0)

Викладачі кафедри дошкільної освіти відвідали лекцію доктора педагогічних наук, наукового співробітника інституту педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України Авшенюк Наталії Миколаївні. Тема лекції "Забезпечення якості педагогічної освіти: європейський вимір".
Під час дискусії розглядали загальні питання якості педагогічної освіти , принципи забезпечення якості в ЄПВО та питання забезпечення якості підготовки майбутніх вчителів.

Лінк на інформаційне повідомлення в соціальній мережі Facebook - https://www.facebook.com/groups/401058853589437/permalink/837673903261261/

... Читати далі »

Переглядів: 161 | Додав: oksana-shpundra | Дата: 2020 Тра 04 | Коментарі (0)

До Всеукраїнського дня дошкілля кафедра дошкільної освіти організувала для студентів та викладачів різноманітні воркшопи, основна мета яких спрямовувалася на набуття практичних навичок у роботі з дітьми дошкільного віку.

- Воркшоп «Екокавомалювання» (організований викл. Н.С.Скакун). Учасники ознайомлювалися із методикою арт-терапії, зокрема малювання кавою, що допомагає самопізнанню, особистісному зростанню і регуляції емоцій.

- Воркшоп «Використання розвивальних ігор LEGO в освітньому процесі закладів дошкільної освіти» (організований вихователем й методистом Смілянського закладу дошкільної освіти Аліною Юріївною та Аллою Сергіївною). Учасники вивчали технологію використанн ... Читати далі »

Переглядів: 170 | Додав: oksana-shpundra | Дата: 2020 Тра 04 | Коментарі (0)

Викладачі кафедри дошкільної освіти взяли участь в навчально-практичному майстер-класі «Інтерактивні технології в освіті», що відбувся на базі Першої міської гімназії м.Черкаси за підтримки ТМ «Intboard”.

Учасники заходу ознайомилися із технічними можливостями інтерактивного обладнання, інструментами базового програмного забезпечення та перевагами використання сторонніх інтерактивних сервісів при створенні завдань.

 

Лінк на інформаційне повідомлення в соціальній мережі Facebook - https://www.facebook.com/groups/401058853589437/permalink/907947946233856/

Переглядів: 158 | Додав: oksana-shpundra | Дата: 2020 Тра 04 | Коментарі (0)

На базі Черкаського національного університету імені Б.Хмельницького відбулося засідання Асоціації керівників шкіл нового типу

Даний захід став чудовою нагодою для налагодження співпраці між вишом й школами Черкащини, обміну думками щодо реформування й удосконалення освітнього процесу, обміну досвідом забезпечення якості освіти.

Викладач кафедри дошкільної освіти Н.О.Гребенюк розповіла всім присутнім про особливості навчання в університеті, переваги отримання освіти в ЧНУ ім. Б. Хмельницького, наявність в ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва наукової й навчально-методичної бази для професійної підготовки студентів. Приємно відзначити, що і сама Наталя Олександрівна є випускницею Черкаського національного університету імені Б.Хмельницького за спеціальністю Дошкільна освіта ... Читати далі »

Переглядів: 163 | Додав: oksana-shpundra | Дата: 2020 Тра 04 | Коментарі (0)

Вже традиційно, восени, студенти і викладачі кафедри дошкільної освіти чекають на гостей – близьких друзів та колег із США (м.Даллас, штат Техас).

Спікери Charles Landreth, Michael Lawson та учасники тренінгу визначили настільки комунікативні вміння важливі у професії педагога, розглянули та проаналізували вплив гаджетів на комунікацію, з’ясували роль відносин «педагог-діти», розглянули види емоцій (щастя, сум, страх, злість) й навчилися розпізнавати емоції у дітей, визначили основні бар’єри спілкування.

По закінченню тренінгу всі учасники отримали сертифікати міжнародного зразка про проходження 6-годинного Міжнародного тренінгу освітньої програми Character internation ... Читати далі »

Переглядів: 174 | Додав: oksana-shpundra | Дата: 2020 Тра 04 | Коментарі (0)

Ефективність взаємодії кафедри і стейкхолдерів значно зростає, коли партнери-роботодавці є зацікавленими учасниками освітніх і інноваційних процесів, що всіляко сприяє оволодінню студентами комплексом професійних компетенцій, які відповідають вимогам сучасного ринку праці. Вирішення цього завдання породжує нові форми партнерської взаємодії учасників навчального процесу зі стейкхолдерами, пошуку оптимальних шляхів щодо узгодження спірних питань, вироблення єдиної траєкторії щодо покращання фахової підготовки майбутніх педагогів в умовах сучасних освітніх змін. Плідною була сьогодні робота з учителем початкових класів Першої міської гімназії м. Черкаси, учителем вищої категорії,  ... Читати далі »

Переглядів: 161 | Додав: oksana-shpundra | Дата: 2020 Тра 04 | Коментарі (0)

”STEM - освіта для малечі: граємо, розвиваємо, навчаємо»

Для викладачів кафедри дошкільної освіти в навчально-тренінговому центрі STEM-освіти КНЗ «Черкаському обласному інституті післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради» пройшов тренінг «STEM- освіта для малечі: граємо - розвиваємо- навчаємо».

Чому STEM/STEAM/STREAM?
-  новий тренд в освіті, що ставить акцент на вивченні science, технологій, інженерії та математики
-  має інтегрований підход, що підкреслює зв’язок всіх дисциплін
- заохочує до досліджень та орієнтації на вирішення проблеми
- формує ключові компетенції за концепцією Нової української школи
- формує компетенції необхідні на ринк ... Читати далі »

Переглядів: 221 | Додав: oksana-shpundra | Дата: 2020 Тра 04 | Коментарі (0)

Ознайомлюємось із Законом України «Про освіту», Законом України «Про вищу освіту» 

Пам’ятайте: Незнання законів не звільнює нас від відповідальності 

16 січня 2020 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення освітньої діяльності у сфері вищої освіти» від 18.12.2019

Ознайомитись зі змістом можна за посиланням  ... Читати далі »

Переглядів: 176 | Додав: oksana-shpundra | Дата: 2020 Тра 04 | Коментарі (0)

Студентів й випускників кафедри дошкільної освіти керівництво дошкільного навчального закладу (ясла-садок) комбінованого типу №57 "Волошка" Черкаської міської ради запрошує на заміщення посади вихователя (наявні 2 ваканції).

За детальною інформацією звертайтеся за тел. +38 (0472) 71-53-61 - Дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) комбінованого типу №57 "Волошка"

Однією з форм співпраці закладу вищої освіти, зокрема кафедри дошкільної освіти з роботодавцями є підготовка конкурентноспроможного фахівця та створення умов для його працевлаштування.

Лінк на інформаційне повідомлення у Facebook - https://www.facebook.com/groups/401058853589437/permalink/1010089686019681/ ... Читати далі »

Переглядів: 156 | Додав: oksana-shpundra | Дата: 2020 Тра 04 | Коментарі (0)

Засідання зборів трудового колективу та Вченої ради Навчально-наукового інституту педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва 

6 лютого відбулося спільне засідання зборів трудового колективу та Вченої ради Навчально-наукового інституту педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва.

З підсумками діяльності колективу Навчально-наукового інституту педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва за І семестр 2019-2020 н.р. і завданнями на ІІ навчальний семестр виступили директор інституту, професор Т.М. Десятов, заступник директора з навчальної діяльності В.І.Мовчан, заступник директора з наукової роботи Є.О. Лодатко.

Стратегічний план розвитку Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького на період до 2026 року
та приорітетні напрями р ... Читати далі »

Переглядів: 146 | Додав: oksana-shpundra | Дата: 2020 Тра 04 | Коментарі (0)

Одним із критеріїв оцінювання якості освітньої програми є залучення професіоналів-практиків до організації та реалізації освітнього процесу. Налагодження тісної співпраці зі стейкхолдерами, роботодавцями та професіоналами-практиками - приорітет кафедри дошкільної освіти.

Науково-педагогічний склад кафедри систематично підтримує зв’язок з професіоналами-практиками, роботодавцями та стейкхолдерами в сфері дошкільної та початкової освіти.

Відтак, 11 лютого до освітнього процесу долучилася стейкхолдер, вчитель початкових класів Першої міської гімназії м. Черкас Демешева С.С. , яка поділилася зі студентами власним практичним досвідом роботи з дітьми дошкільного та молодшого шкільного віку.

Демешева С.С. разом із викладачем кафедри Соловей Ю.О. провели практико-орієнтоване занят ... Читати далі »

Переглядів: 185 | Додав: oksana-shpundra | Дата: 2020 Тра 04 | Коментарі (0)

Кафедра дошкільної освіти активно співпрацює з Центром розвитку дитини «Montessori Family» в м.Черкаси.

Варто зазначити, що на початку навчального року між Черкаським національним університетом імені Б.Хмельницького та Центром розвитку дитини «Montessori Family» було укладено угоду про співпрацю.

Відтак, керівник практики О.О.Ляховець та керівник центру розвитку дитини «Montessori Family» Кукла Т.С обговорили особливості організації практики для студентів спеціальності Дошкільна освіта на базі центру.

‼️До уваги студентів 4 курсу, студентів магістратури та випускників!

Центр розвитку дитини «Montessori Family» запрошує Вас на співбесіду для заміщення вакантної посади - асистент педагога (в 3-6 клас).

Контактні дані: ... Читати далі »

Переглядів: 184 | Додав: oksana-shpundra | Дата: 2020 Тра 04 | Коментарі (0)

На інтегрованому STEM-заняті з дисципліни «Анатомія, фізіологія дітей з основами генетики та валеології» студенти разом із викладачем кафедри дошкільної освіти Гребенюк Н.О. в цікавій формі з’ясували важливість скелету людини для його організму та визначили, що спільного між будовою кістки/суглобів та Ейфелевою вежею інтегруючи таким чином: медицину, біологію, фізику та інженеринг.

До організації та проведення практичної складової заняття долучилися професіонали-практики з Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської області:
- Зоря Ю. М. - завідувач навчально-тренінгового центру STEM-освіти «Черкаський ОІПОПП ЧОР»
- Качкар Є. В. - методист центру STEM-освіти
- Курас В.К. - методист центру STEM-осв ... Читати далі »

Переглядів: 160 | Додав: oksana-shpundra | Дата: 2020 Тра 04 | Коментарі (0)

Кафедра дошкільної освіти активно залучає стейхолдерів до організації та реалізації освітнього процесу на спеціальності 012 Дошкільна освіта.

27 лютого відбулася зустріч в.о. завідувача кафедри дошкільної освіти І.О. Ніколаєску та викладацького складу кафедри зі стейкхолдером освітніх програм, вихователем-методистом ДНЗ 83 ( ясла - садок) комбінованого типу № 83 "Лісова казка" Черкаської міської ради Аллою Колодою.

Під час чергової зустрічі обговорили:
- змістове наповнення методичних рекомендацій кафедри дошкільної освіти до написання курсових та кваліфікаційних робіт.
Зокрема, під час зустрічі було розглянуто та обговорено проект положення про курсові й кваліфікаційні роботи у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького , визначено особливо ... Читати далі »

Переглядів: 162 | Додав: oksana-shpundra | Дата: 2020 Тра 04 | Коментарі (0)